Zinvolle invulling en werkkring met leuke collega’s

“Ik heb ruim negen jaar geen betaalde baan gehad, nadat ik was weg-gereorganiseerd in de begintijd van de crisis van 2009. In het begin was ik werkloos, maar ben in de loop van tijd toch gaan kijken naar een nuttige invulling van de dagen. Als eerste vrijwilligersbaan kwam LPB media om de hoek kijken”, zegt Jan Petter. Hij kwam na een trouwdienst aan de praat met Bernhard Jonker die hem hoorde praten over het bewerken van de opname die hij gemaakt had van de dienst. Bernhard vroeg hem of het hem leuk leek om ook voor de LPB media montagewerk te gaan doen. “Ik ken Bernhard al jaren, het is een goede vriend, én hij heeft grote overredingskracht, dus ik zei meteen ja!”, zegt Jan. “LPB media gaf mij een zinvolle invulling voor een dag in de week, en ik kwam weer in een werkkring met erg leuke collega’s! Naast LPB media had ik nog meer vrijwilligerswerk gevonden. Zo was ik twee jaar vrijwillig chauffeur voor stichting Philadelphia Zorg; erg mooi om met cliënten van Philadelphia te mogen werken. Diezelfde mensen kom ik nog steeds tegen in de zorgbrouwerij waar ik elke vrijdag ben te vinden als vrijwilliger.”

Veel geleerd
Jan bewerkt videomateriaal om hier een mooi eindproduct van te maken en op dit moment heeft hij de serie GAAF onder zijn hoede. Hij krijgt het ruwe beeldmateriaal aangeleverd en maakt daar een geheel van. “Toen ik nog meer tijd had deed ik ook het programma Denk eens mee, maar nu ik een betaalde baan heb is daar geen tijd meer voor. Ik heb zo nu en dan ook meegewerkt aan audio-opnames en ben wel eens een keer mee geweest bij opnames ‘in het veld’, maar hoofdzakelijk werk ik in de ‘studio’.” Het bewerken van video’s was een soort van hobby van hem. Jan deed online games met wat vrienden en zette regelmatig wat daarvan op YouTube: “Uiteraard moet je dan wel wat moois maken van die video’s. Wat ik nu maak (met behulp van een heel team opnamecrew) is niet te vergelijken met het hobby geknutsel van toen. Het mooie is dat ik de afgelopen jaren heel wat heb geleerd over de techniek, het bewerken van kleur, belichting en het optimaliseren van het geluid. Ik vind het gaaf om dat soort dingen te leren en dan het eindresultaat te zien.”

Rijker door LPB media
Jan werkt nu voor 24 uur bij het Deltion College in Zwolle en doet daar de inkoop van alles wat met ICT te maken heeft. Daarnaast ondersteunt hij de servicedesk. “Een beetje dat waar ik tien jaar geleden noodgedwongen mee moest stoppen”, legt hij uit, “daarnaast blijf ik elke woensdagmiddag naar het kantoor van LPB media komen om daar het programma GAAF in elkaar te zetten (om het maar oneerbiedig zo te noemen). Het werk van LPB media behelst natuurlijk meer dan de programma’s die ik maak, maar die alleen zijn al belangrijk om mensen met elkaar in gesprek te brengen over geloofsvragen. Daarnaast zijn de activiteiten van Technimedia als het gaat om de techniek in de kerk ook belangrijk. Als voorzitter van de technische commissie van onze kerk in Dalfsen heb ik dankbaar gebruik mogen maken van de expertise van de mensen van het LOK, de Landelijke Organisatie Kerktechniek, om zo goed advies in te winnen voor de verbouw van het liturgisch centrum en de aanleg van nieuwe audio- en videoapparatuur. En zo zijn er nog veel meer activiteiten die LPB media ontplooid, zoals bijvoorbeeld de website Opkijken.nl. Wat een rijke schat aan informatie is daar te vinden voor iedereen die actief is in het kerkleven”, vindt hij en zelf is Jan naar eigen zeggen ook geestelijk rijker geworden van het werk bij LPB media: “De gesprekken die gevoerd worden in Denk eens mee en in GAAF zijn zo’n verrijking geweest voor mij, en nu nog. Je leert dat jouw mening niet zaligmakend is, er zijn zoveel mensen, met zoveel ervaringen. Ik heb regelmatig mijn eigen mening moeten bijstellen na het horen van verhalen van anderen. Ik heb veel geleerd van de oudere generatie die hun hart openden voor de camera’s. Ik ben er tot de dag van vandaag dankbaar voor dat dit op mijn pad is gekomen.”

Jan hoopt dat het werk wat LPB media doet, voor ondersteuning aan ouderen, jongeren en kerken, voortgang mag hebben. “En ik hoop dat er steeds voldoende vrijwilligers én financiële middelen zijn om zulke mooie diensten en producten aan te blijven bieden aan hen die dat nodig hebben… dat Gods zegen mag rusten op het werk wat wij mogen doen.”