Jan en Thea Johannes bekroond tot ere-vrijwilligers!

LPB media heeft afscheid genomen van een ‘vlaggenschip, een boegbeeld en een anker in de storm’, zoals kantoorvrijwilligers Jan Johannes betitelden in een toespraak. Jan Johannes heeft zich, samen met zijn vrouw Thea, jarenlang ingezet voor de stichting en zij werden daarom beide op 13 juli 2017 bekroond tot ere-vrijwilligers!

Thea was sinds 11 juli 2009 ingeschreven als vrijwilliger voor LPB media, toen nog: Luisterpost|Bralectah (LPB), met de toevoeging: Administratie. In 2012 werd daar ook ‘Verzendadres’ aan toegevoegd. Zij nam toen een aantal verzendrayons over van verzendadressen die gestopt waren. “Thea is, samen met Hendrina Kruizinga, als vrijwilliger komen werken voor ons. Hendrina deed specifiek de donateursadministratie en Thea hield zich bezig met het algemeen secretariële en administratieve werk. Thea is voor ons het manusje van alles geweest op de administratie. Haar devies was: ‘Niet (…), maar: aanpakken!’”, laten de collega’s weten, “En Jan is een man die niet links of rechts was, maar recht door zee. Een man die fungeerde als peillood van de organisatie. Die moeiteloos navigeerde langs digitale zandbanken, oplossingen verzon voor wanneer je vastliep en ons altijd weer in rustiger vaarwater loodste”, doelend op zijn tijd als stuurman op de grote vaart, voordat hij bij LPB binnenvoer via ds. van der Schee en Peter Wierenga. Hij heeft met hen samen gewerkt aan een oude site via Netivity. Jan deed het technische beheer voor deze site, samen met Eduard Selles.

“Op Jan is echt het begrip ‘je bent nooit te oud om te leren’ van toepassing”, lacht een collega, “van switchen van Windows naar mac, van backstage (Netivity) naar Dashboard (WordPress) van samenwerken met Zwollenaren naar samenwerken met een Groninger… Jan deed het moeiteloos of hij vogelde wel net zo lang dat het moeiteloos leek. Als hij wel aan het krulsnoer hing, begon ‘ie standaard met: ‘Ik heb een lastige vraag voor je’. Daar klonk in door: ‘dan moet het echt wel lastig zijn, anders had ik zelf wel de oplossing gevonden…’. En de aangedragen oplossingen werden steevast ontvangen met de zin: ‘Verhip, je hebt gelijk!’.

In 2004 kreeg LPB het werk voor GKv.nl onder haar verantwoordelijkheid. Jan kwam toen mee als één van de vrijwilligers die onder de pet van LPB verder mochten werken. Hij werkte vaak samen met Jip Jonker, techneut bij LPB. Zowel redactioneel als technisch werkte en dacht hij mee. Naast het werk voor de GKv was Jan ook bijna altijd beschikbaar en in voor een verzendklus, zoals bijvoorbeeld het klaarmaken van de kerstmailingen van LPB. Met een groep vrijwilligers waaronder ook Han Beeuwkes, zijn collega vanuit DTeg en goede kennis, hadden ze veel plezier samen aan het klaren van de klussen.

“We moeten nu verder roeien met de riemen die we hebben. Gelukkig laat hij ons niet stuurloos achter. Zijn wijze woorden ‘vergaderen is heel belangrijk, ook als er niets te vergaderen valt’ hebben een boodschap: Het ontmoeten en het willen luisteren naar waar iedereen zich mee bezighoudt, zorgt voor een goede cohesie binnen het team. Zo houd je de boel gaande en kun je welke haven dan ook veilig binnenlopen”, kreeg Jan toegesproken door het team. Hij en zijn vrouw Thea werden van harte gefeliciteerd met de bekroning tot ere-vrijwilligers: “We zijn onwijs dankbaar voor jullie jarenlange inzet en betrokkenheid. Van harte gefeliciteerd! En wij wensen jullie al het goede, Gods zegen en een behouden vaart!”