Jaap Snippe

“Ik was begin jaren 80 ‘opnemer’, geen ‘bandbezorger’ die bij mensen thuis kwam. Maar ook al bezocht ik geen mensen die aan huis gekluisterd waren, ik wist natuurlijk wel hoe belangrijk het was voor hen om te weten wat er speelde. Voor deze mensen nam ik kringvergaderingen op, orgelconcerten of een politieke bijeenkomst, bijvoorbeeld.”

dhr. Jaap Snippe heeft zich 15 jaar als vrijwilliger ingezet voor de Luisterpost: “Ik werd onverwacht gevraagd om iemand op te volgen. En ik zei: ‘Nou ja, toe maar’… en na enige uitleg, viel het werk me niet tegen!”, lacht hij, “Na het opnemen, ben ik gaan monteren. Een bandje mocht 2x 45 minuten duren dus kwam er wat knipwerk bij kijken om er op tijd een punt achter te zetten.” ‘Huishoudelijke gegevens’ tijdens een kringvergadering van IJsselmuiden bijvoorbeeld, knipte hij eruit. Want iemand in Zeeland had daar natuurlijk geen belang bij. “Of ik liet één van de drie verzen van een gezang achterwege. Zo speelde ik een beetje met de tijd.”

In zijn tijd werd ieder jaar van opgenomen banden met Kerstmuziek en -zang (van het jaar ervoor), een Kerstband samengesteld in de studio te Zwolle. “In samenwerking met Bernhard Jonker en Jaap Schiebaan werd de band met aankondigingen en/of commentaar voorzien. Op een gegeven moment werd ik gevraagd of ik bereid was een tweede Kerstband samen te stellen van ‘restmuziek’, een alternatieve Kerstband dus. Dit heb ik enkele jaren gedaan.”

Dhr. Snippe heeft vooral plezier beleefd aan de opnames tijdens de Schooldagen, toen hij in diverse kerken aan de slag mocht. “Fijne ervaringen… op die ene keer dan dat mijn twee zoontjes mee gingen. Zij wilden ook wel eens zien wat het werk voor LPB inhield. Maar we kregen een auto-ongeluk, doordat er groentekratten van de vrachtwagen waren gevallen op de weg voor ons. Gelukkig niets ernstigs. En verder goede herinneringen, vooral aan het contact met vaak dezelfde mensen en leuke collega’s. Ik hoop dat de Luisterpost nog lang door mag gaan!”

Dhr. Jaap Snippe is in februari 2019 door zijn Vader in de hemel thuisgehaald.