Cor Romeijn

“In een klein studiootje op zolder maakte ik ‘hapklare brokken’ van het ruwe materiaal dat werd binnengebracht”, vertelt Cor Romeijn (59). Hij monteerde van 1986 t/m 1991 vele banden tot 2x 45 minuten materiaal voor de Luisterpost.
 Deze banden verstuurde hij naar een ‘vermenigvuldig adres’. Daar werden de grote banden gekopieerd naar vele kleine cassettebandjes. Die gingen vervolgens naar de plaatselijke correspondenten en zij zorgden ervoor dat het bij de mensen thuis werd afgeleverd.” Alles was opgezet om juist mensen die graag aanwezig hadden willen zijn bij een concert/lezing maar daar niet toe in staat waren, de mogelijkheid te geven om ze toch mee te maken. Dat was de belangrijkste drijfveer om er tijd in te steken en dat gaf veel voldoening”, zegt Romeijn, “Ik woonde toen in Eindhoven en werd gevraagd door Meindert Oosterhuis om mee te helpen met dit montagewerk. Een flinke klus want je moest natuurlijk eerst weten wat opgenomen was. Dan kon je de keuze maken wat je wel of niet eruit knipte. Dat was wel eens lastig bij, bijvoorbeeld, het monteren van concerten… je hebt een eigen smaak en wat ik mooi vind is niet altijd de smaak van anderen.” Het monteren deed oud-medewerker Romeijn alleen en in een speciaal ingerichte zolderkamer, met een grote plank vol spullen waaronder twee grote bandrecorders. “Er gebeurde heel veel op kerkelijk gebied en door dit werk heb ik heel veel lezingen en concerten mogen horen. Daar waren hele mooie avonden bij, die ik op deze manier kon meemaken. Hij herinnert zich nog de Schooldagen in Kampen: “Dat was groots en spannend want deze opnames moesten direct gemonteerd en verspreid worden… op die grote banden. We zaten daar dan met z’n allen te ‘stressen’ maar achteraf kijk ik er met plezier op terug!” Romeijn werkte dus niet altijd alleen maar soms ook in een grotere setting, zoals live op de schooldag. En hij denkt met veel plezier terug aan de montages in de GRV studio in Zwolle. Het werk vereiste ook een zekere kwaliteit en nog steeds heeft Cor Romeijn baat bij de gevolgde cursussen spraak- en interviewtechniek die werden gegeven bij Hans Le Poole van de EO.

“Het zou mooi zijn als de Luisterpost in de toekomst in dezelfde behoefte kan blijven voorzien. Natuurlijk is het minder urgent door de betere technische middelen, door bijvoorbeeld internet en streaming mogelijkheden. Maar het blijft voor veel mensen nog steeds niet mogelijk om bij de lezingen en/of concerten aanwezig te zijn.”