Perfecte stage om het monteren te leren

Steeds vaker wordt informatie via filmpjes en bewegende beelden gedeeld. En als je dan iets moois weet te maken van met beeld, geluid en licht ben je natuurlijk welkom bij LPB media! Ook Bram (23) rolde, als stagiair, halfweg januari 2019 binnen. “LPB media werd aangeraden door een leraar en na een gesprek met Bernhard Jonker en Gerald Werkman waarin interessante dingen werden gezegd, dacht ik: dit is een perfecte stage. Vooral als je het monteren wilt leren”, lacht hij, “90% bestaat uit montagewerk dus dat krijg je hier wel onder de knie.”

Gave ervaring door GAAF
Bram leert voor Audiovisueel Specialist en in juli 2019 hoort hij of zijn werk een goede beoordeling krijgt. “In mijn vorige stage had ik al veel geleerd maar bij LPB media trok ik ook als cameraman het veld in voor het natuurprogramma GAAF. Heel boeiend en gaaf; presentator Arnold Lassche vertelt veel interessante dingen. Al ben ik vaak niet inhoudelijk bezig want je moet overal op letten: wat is de juiste hoek, close-up van iemand die met hem meeloopt… soms gaat er wel ‘es wat mis. Zo had ik de regen eens recht m’n lens in, ik veegde het weg met mijn mouw en ja, dat is jammer! Die beelden waren dus niet meer te gebruiken… en ik had weer wat geleerd!”

Ssst… opname podcast
Bij het beroep Audiovisueel Specialist ligt het accent op licht, geluid, beeld, camera-, montagewerk of op een combinatie van deze gebieden. Bram heeft zich daarom ook veel beziggehouden met de geluidsopnames van de Podcast ’40 dagen hier en nu’, een initiatief van het Diaconaal Steunpunt, Missionair Steunpunt en Opkijken.nl. Regelmatig klonk in die periode ‘Ssst… stilte!’ door het kantoor wanneer Bram de sprekers van deze podcast opnam. “Een leuke ervaring, al werd ik ondertussen gek van het deuntje waarmee de podcast begon”, grijnst Bram. “Het was een nieuw project dus startte het behoorlijk chaotisch. De verschillende opnames op een dag werden verdeeld over meerdere dagen binnen de podcast. Door bij iedere opname simpelweg een papiertje neer te leggen met daarop de dag waarop het uitgezonden zou worden (snap je het nog?), raakten we niet in de war.”

Meer voldoening
Bram is op dit moment o.a. bezig met zijn afstudeerproject maar hij zal niet verder gaan in de videowereld. “Niet fulltime, maar misschien naast dat wat ik wil gaan doen: ik ga de techniek in. Dat geeft meer financiële zekerheid maar dat niet alleen… ik krijg meer voldoening van het eindresultaat als ik iets tastbaars maak zoals ik nu in mijn vrije tijd ook al doe. Ik smeed messen, haken voor aan de muur en dergelijke. Deze zomer ga ik weer naar Scandinavië en misschien ga ik er ooit eens heen verhuizen. In dat mooie land is vast goedkope grond voor een werkplaats te vinden voor projecten waarbij niet geklaagd wordt over het geluid en zo, ik hoef dan alleen maar op te passen dat ik mijn vingers niet brand.”