Waarom Openbaring lezen?

Thema: Openbaring

Waarom Arie van der Veer ons aanraadt om Openbaring te lezen…

Openbaring van Jezus Christus, die hij van God ontving om aan de dienaren van God te laten zien wat er binnenkort gebeuren moet. (Openbaring 1:1)

Ik wil je de komende weken meer te vertellen over het laatste boek van de Bijbel, het boek Openbaring.
Ik hoop dat je zin krijgt om het echt te gaan lezen. Het is een spannend boek.

Het boek heet: ‘Openbaring van Johannes’. Eigenlijk is dat verkeerd. In het laatste Bijbelboek staan openbaringen van Jezus Christus. En die openbaringen worden gegeven aan Johannes. Lees dat eerste vers nog maar eens.

Wat is een openbaring?
Openbaring (Grieks: apocalyps) betekent ‘onthulling’. In dit Bijbelboek wordt iets onthuld, iets wat eerst onbekend of niet duidelijk was. Zoals je bij de onthulling van een standbeeld het doek er afhaalt, waardoor het beeld zichtbaar wordt. Dat gebeurt ook in dit Bijbelboek.

Het probleem echter is dat wij de beelden, die onthuld en gebruikt worden, niet kennen. Er wordt onder andere geschreven over een lam dat geslacht is en toch leeft en over een draak met zeven koppen en nog veel meer soms wel griezelige beelden.

Zo eenvoudig als de gelijkenissen waren die Jezus vertelde toen Hij op aarde was, zo ingewikkeld zijn de beelden in dit laatste boek van de Bijbel.
Johannes moet vaak om uitleg vragen over de betekenis van de beelden. Zelfs het beschrijven van die beelden is al heel moeilijk. Johannes geeft vaak aan dat zijn woorden tekortschieten. Daarom staat er vaak ‘zoals’ of ‘zoiets als’. Alleen al in het eerste hoofdstuk negen keer!

Het is ingewikkeld voor ons, maar was waarschijnlijk minder ingewikkeld voor de mensen van toen. Er bestonden meer (Bijbel)boeken die deze beelden gebruikten.

Ik raad je aan het boek te lezen.
Het boek bevat een heel belangrijke boodschap. Juist ook voor nu.

Hoe kunnen wij zo’n boek leren begrijpen?

Lees verder Arie van der Veer | Cvandaag

Bekijk alle berichten in thema: Openbaring

Opkijken is een online platform om werkers in de kerk te ondersteunen door het aanbieden van filmpjes, informatie, preken, plaatjes en ander multimediamateriaal.

Meer in Opkijken

Herkerken

Herkerken

‘Als kerk nou is een werkwoord wordt…’

In de serie Denk eens mee op Beleefmee.nl een interview met Peter Wierenga n.a.v. het in 2020 verschenen boek ‘Herkerken’, dat Peter schreef, samen met Remmelt Meijer.

Lees meer

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Als mensen over de kerk praten, is het lang niet altijd duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Wij gebruiken het woord namelijk op verschillende manieren. Soms gebruiken we het om een gebouw aan te duiden. We zeggen bijvoorbeeld of we het gebouw een mooie kerk of een minder mooie kerk vinden. Maar we gebruiken het woord ook wel terwijl we eigenlijk de kerkdienst bedoelen.

Lees meer

Vier de Kerk

Vier de Kerk

Om het nieuwe seizoen te markeren, houden veel kerken een startweekend. Dat is een geweldig idee.

Om je daarbij te helpen, hebben wij als kerkelijke organisaties een box samengesteld vol inspirerende ideeën voor het begin van dit nieuwe seizoen.

Lees meer

Kerkpunt/Materialen

Kerkpunt/Materialen

Op zoek naar een thema en invulling voor het startweekend of de startzondag? Het team van Kerkpunt ontwikkelde speciaal voor deze feestbox het materiaal ‘Ontvangen en verwonderen’. Start het nieuwe seizoen met samen in verwondering stilstaan bij wat de gemeente van God heeft ontvangen.

Lees meer

Anne Appelo

Anne Appelo

Wat kreeg Anne van huis uit mee over God en geloof?

Muziek was een rode draad in de geloofsopvoeding van Anne Appelo. Geen wonder dat ze juist via deze weg op haar 18e God écht heeft ervaren.

Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang regelmatig waardevolle artikelen of handig werkmateriaal voor bijvoorbeeld een bijbelstudie of werkgroep, direct in je inbox.