Gods Apocalyps

Thema: Openbaring

Moet het boek Openbaringen geheel apocalyptisch gelezen worden?

De term apocalyps werd geïntroduceerd door Gottfried Lücke in 1832 als beschrijving en benaming van het boek  Openbaring uit het Nieuwe Testament. Tegenwoordig wordt vooral een situatie lijkend op het einde van de wereld bedoeld met deze term. Een apocalyps, in de terminologie van vroege joodse en christelijke literatuur, is een openbaring van verborgen dingen door God aan een gekozen profeet. Bovenstaande definitie (Wikipedia) is denk ik nuttig.  Het boek, de Openbaring van Johannes moet dus niet alleen gelezen worden als apoclyptisch maar IS de Apocalyps.

Allereerst een opmerking: Dat betreft de manier waarop je het laatste Bijbelboek noemt in je vraag: Niet Openbaringen (meervoud) maar  Openbaring (enkelvoud) Het gaat immers niet om een aaneenschakeling van losse openbaringen, losse flarden van wat er allemaal gaat gebeuren in de toekomst maar het gaat om DE openbaring van Jezus Christus. Hij is EEN en Zijn werk is EEN. Daarom ook de naam van dit boek in het enkelvoud.

Een tweede opmerking: Dat betreft de manier van vraagstelling. Je vraagt naar  hoe wij, mensen het laatste Bijbelboek moeten lezen. Dat is mij een vraag die teveel van onderop komt, als je begrijpt wat ik bedoel. Hoe begrijpelijk ook, dit is een vraag vanuit de mens. Als ik dat wat veralgemeniseer dan lees ik in je vraag: Hoe moet ik de Bijbel lezen? Dat is nu net de vraag niet!. Niet hoe lees ik de Bijbel, maar ‘Wat heeft God in Zijn  Woord tegen mij te zeggen? Dat lijkt een woordenspelletje maar dat is het niet. Want daarin zit een volslagen tegengestelde benadering van de Bijbel.

Lees verder Refoweb | Openbaringen geheel apocalyptisch lezen? | Refoweb

Bekijk alle berichten in thema: Openbaring

Opkijken is een online platform om werkers in de kerk te ondersteunen door het aanbieden van filmpjes, informatie, preken, plaatjes en ander multimediamateriaal.

Meer in Opkijken

Herkerken

Herkerken

‘Als kerk nou is een werkwoord wordt…’

In de serie Denk eens mee op Beleefmee.nl een interview met Peter Wierenga n.a.v. het in 2020 verschenen boek ‘Herkerken’, dat Peter schreef, samen met Remmelt Meijer.

Lees meer

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Als mensen over de kerk praten, is het lang niet altijd duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Wij gebruiken het woord namelijk op verschillende manieren. Soms gebruiken we het om een gebouw aan te duiden. We zeggen bijvoorbeeld of we het gebouw een mooie kerk of een minder mooie kerk vinden. Maar we gebruiken het woord ook wel terwijl we eigenlijk de kerkdienst bedoelen.

Lees meer

Vier de Kerk

Vier de Kerk

Om het nieuwe seizoen te markeren, houden veel kerken een startweekend. Dat is een geweldig idee.

Om je daarbij te helpen, hebben wij als kerkelijke organisaties een box samengesteld vol inspirerende ideeën voor het begin van dit nieuwe seizoen.

Lees meer

Kerkpunt/Materialen

Kerkpunt/Materialen

Op zoek naar een thema en invulling voor het startweekend of de startzondag? Het team van Kerkpunt ontwikkelde speciaal voor deze feestbox het materiaal ‘Ontvangen en verwonderen’. Start het nieuwe seizoen met samen in verwondering stilstaan bij wat de gemeente van God heeft ontvangen.

Lees meer

Anne Appelo

Anne Appelo

Wat kreeg Anne van huis uit mee over God en geloof?

Muziek was een rode draad in de geloofsopvoeding van Anne Appelo. Geen wonder dat ze juist via deze weg op haar 18e God écht heeft ervaren.

Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang regelmatig waardevolle artikelen of handig werkmateriaal voor bijvoorbeeld een bijbelstudie of werkgroep, direct in je inbox.