Doel: de lezer geluk te bieden

Thema: Openbaring

Het boek Openbaring, met zijn levendige beelden en geluiden, kan ontmoedigend en verwarrend zijn om te lezen. Het doel van de schrijver, Johannes is echter niet om de lezer in verwarring te brengen, maar om hem of haar te geluk te bieden (Openbaring 1:3). Daarom moet het lezen van Openbaring een zegen zijn! Openbaring gebruikt ‘beeldtaal’, dat zijn beelden die verschillende gebeurtenissen en mensen beschrijven (vaak gebaseerd op visioenen en profetieën uit het Oude Testament). Deze beelden geven waarheden weer die van toepassing zijn in het hele kerkelijke tijdperk (de tijd tussen de opstanding en de wederkomst van Christus).

 

Zeven gemeenten in de Openbaring

Openbaring is een brief (1:4-6) gericht aan zeven gemeenten. Maar er waren meer dan zeven gemeenten in Klein-Azië (zuid-west Turkije), dus deze zeven gemeenten vertegenwoordigen ook de Kerk door alle eeuwen heen (zeven is een symbolisch getal). Zo beschrijft een groot deel van Openbaring hoe de Kerk zal zijn en wat ze zal ervaren totdat Christus terugkeert. Dat stelt ons staat om de juiste verwachtingen van het leven nu te hebben voor de christenen en de Kerk.

Lees verder Wat leert God ons in Openbaring? – Bijbelwoord.nl

Bekijk alle berichten in thema: Openbaring

Opkijken is een online platform om werkers in de kerk te ondersteunen door het aanbieden van filmpjes, informatie, preken, plaatjes en ander multimediamateriaal.

Meer in Opkijken

Herkerken

Herkerken

‘Als kerk nou is een werkwoord wordt…’

In de serie Denk eens mee op Beleefmee.nl een interview met Peter Wierenga n.a.v. het in 2020 verschenen boek ‘Herkerken’, dat Peter schreef, samen met Remmelt Meijer.

Lees meer

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Als mensen over de kerk praten, is het lang niet altijd duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Wij gebruiken het woord namelijk op verschillende manieren. Soms gebruiken we het om een gebouw aan te duiden. We zeggen bijvoorbeeld of we het gebouw een mooie kerk of een minder mooie kerk vinden. Maar we gebruiken het woord ook wel terwijl we eigenlijk de kerkdienst bedoelen.

Lees meer

Vier de Kerk

Vier de Kerk

Om het nieuwe seizoen te markeren, houden veel kerken een startweekend. Dat is een geweldig idee.

Om je daarbij te helpen, hebben wij als kerkelijke organisaties een box samengesteld vol inspirerende ideeën voor het begin van dit nieuwe seizoen.

Lees meer

Kerkpunt/Materialen

Kerkpunt/Materialen

Op zoek naar een thema en invulling voor het startweekend of de startzondag? Het team van Kerkpunt ontwikkelde speciaal voor deze feestbox het materiaal ‘Ontvangen en verwonderen’. Start het nieuwe seizoen met samen in verwondering stilstaan bij wat de gemeente van God heeft ontvangen.

Lees meer

Anne Appelo

Anne Appelo

Wat kreeg Anne van huis uit mee over God en geloof?

Muziek was een rode draad in de geloofsopvoeding van Anne Appelo. Geen wonder dat ze juist via deze weg op haar 18e God écht heeft ervaren.

Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang regelmatig waardevolle artikelen of handig werkmateriaal voor bijvoorbeeld een bijbelstudie of werkgroep, direct in je inbox.