Vooral de Liefde

Alles begint en eindigt bij de liefde van God. God is liefde. Maar wat betekent dat eigenlijk? En wat betekent het voor je omgang met mensen in allerlei verbanden? Om te helpen bij deze zoektocht is dit boek geschreven.

Er komt veel aan de orde: de buitengewone liefde van Christus; de kwetsbaarheid en de intimiteit van de liefde; huwelijk; als het hooglied een klaaglied wordt; een goede vriend hebben, en een goede vriend zijn.

Bijzonder mooi vond ik het hoofdstuk over de veilige gemeente: de plaats waar iedereen, maar dan ook iedereen, zich thuis mag voelen. Telkens trekken de schrijvers je weer mee naar die richtingwijzer: de Bijbel, achter Jezus aan, de weg via het kruis naar de nieuwe schepping.
Ik heb het boek alleen, voor mezelf, gelezen en af en toe wat in de Bijbel erbij gelezen, en ik heb ervan genoten. Maar ik denk dat juist het verwerken met anderen een geweldige verrijking is en dat is nou juist de bedoeling van dit boek. Zie het echter niet als een voorwaarde, want ook het alleen lezen is de moeite meer dan waard!

Het is bedoeld voor een gemeenteproject van veertig dagen, zeven weken, dat is dus tweeënveertig dagen. Elke week heeft een thema dat in de preek op zondag aan de orde komt; voor persoonlijke omgang met God lees je elke dag een stukje uit het boek met de bijbelgedeelten die erin genoemd worden. Verder is er een suggestie voor bijbelstudie en een gebed; dit kan een goed hulpmiddel zijn als je niet goed weet wat te bidden. Eén of meer gebedspunten zou ook goed zijn. Aan het eind van zo’n dagstudie is er een dagplakker, dat is een korte zin om deze dag over na te denken. Schrijf hem in je agenda of plak hem op de koelkast, zodat je hem de hele dag tegen kunt komen; dat helpt om er regelmatig bij stil te staan. Enkele voorbeelden: we wassen elkaar soms liever de oren dan de voeten; als je Jezus wilt volgen moet je Hem wel voor laten gaan; ik vrij heilig of ik vrij niet; het symbool van het christendom is geen comfortabel kussen, maar een kruis. Na een week is er een leidraad voor bespreking in de groep, dat kan een huiskring zijn of een bijbelstudiegroep. De weekbespreking is op grijs papier gedrukt, zodat die gemakkelijk terug te vinden en te herkennen is. Dat gedeelte bevat een kerngedachte, voorbereiding thuis, bijbelstudie, mogelijke werkvorm, en vragen en gesprekspunten die te maken hebben met hoofd, hart en handen. Bij het punt handen zou het mooi geweest zijn als er ook opdrachten gegeven werden. Bijvoorbeeld bij de vraag: hoe gastvrij ben jij voor alleenstaanden?: nodig eens iemand uit die alleen is. Hoe onderhoud je je vriendschap?: geef je vriend of vriendin eens zomaar een presentje.

Ds. Gunnink is er samen met de medewerkers in geslaagd een praktisch bezinningsboek te schrijven over liefde en relaties.

Met toestemming overgenomen van steunpuntbijbelstudie.nl. Meer recensies vind je hier.

Bekijk alle berichten in thema: Liefde en relatie

Opkijken is een online platform om werkers in de kerk te ondersteunen door het aanbieden van filmpjes, informatie, preken, plaatjes en ander multimediamateriaal.

Meer in Opkijken

Herkerken

Herkerken

‘Als kerk nou is een werkwoord wordt…’

In de serie Denk eens mee op Beleefmee.nl een interview met Peter Wierenga n.a.v. het in 2020 verschenen boek ‘Herkerken’, dat Peter schreef, samen met Remmelt Meijer.

Lees meer

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Als mensen over de kerk praten, is het lang niet altijd duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Wij gebruiken het woord namelijk op verschillende manieren. Soms gebruiken we het om een gebouw aan te duiden. We zeggen bijvoorbeeld of we het gebouw een mooie kerk of een minder mooie kerk vinden. Maar we gebruiken het woord ook wel terwijl we eigenlijk de kerkdienst bedoelen.

Lees meer

Vier de Kerk

Vier de Kerk

Om het nieuwe seizoen te markeren, houden veel kerken een startweekend. Dat is een geweldig idee.

Om je daarbij te helpen, hebben wij als kerkelijke organisaties een box samengesteld vol inspirerende ideeën voor het begin van dit nieuwe seizoen.

Lees meer

Kerkpunt/Materialen

Kerkpunt/Materialen

Op zoek naar een thema en invulling voor het startweekend of de startzondag? Het team van Kerkpunt ontwikkelde speciaal voor deze feestbox het materiaal ‘Ontvangen en verwonderen’. Start het nieuwe seizoen met samen in verwondering stilstaan bij wat de gemeente van God heeft ontvangen.

Lees meer

Anne Appelo

Anne Appelo

Wat kreeg Anne van huis uit mee over God en geloof?

Muziek was een rode draad in de geloofsopvoeding van Anne Appelo. Geen wonder dat ze juist via deze weg op haar 18e God écht heeft ervaren.

Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang regelmatig waardevolle artikelen of handig werkmateriaal voor bijvoorbeeld een bijbelstudie of werkgroep, direct in je inbox.