Tegen kinderen aan het avondmaal

Voorstanders van ‘kinderen aan het avondmaal’ hebben in de gereformeerde wereld op dit moment het tij mee. En ook theologisch is er best iets voor de kindercommunie te zeggen. Maar wuif de bezwaren niet weg. Kerken gooien anders zomaar het kind met het badwater weg.

Ooit – zo’n zestig jaar geleden – was het in de protestantse wereld glashelder: toegang tot het Avondmaal des Heren hebben slechts de volwassen kerkleden die openbare belijdenis van het geloof hebben afgelegd. Voor kinderen betekenden (en betekenen) die avondmaalsdiensten vaak een lange, saaie zit, waaraan ze nauwelijks warme herinneringen bewaren. Eén opluchting: protestanten vieren vanouds weinig het avondmaal – zo’n vier tot zes keer per jaar.

Zo eenduidig is het allang niet meer. In Nederlandse Hervormde Kerk en in de Gereformeerde Kerken (synodaal) – de voorlopers van de Protestantse Kerk – was officieel de ‘kindercommunie’ sinds de jaren zeventig plaatselijk mogelijk. Sommige Nederlands Gereformeerde Kerken kennen de praktijk nog langer. Dit weekend praat de synode van Nederlands- en vrijgemaakt-gereformeerden erover om ‘kinderen aan het avondmaal’ ook in de nieuwe fusiekerk mogelijk te maken.

De argumenten vóór zijn overzichtelijk: de jeugd hoort helemaal bij de gemeente. Thuis stuur je de kinderen ook niet naar boven als je aan tafel gaat. De doop zou voldoende moeten zijn om aan het avondmaal te mogen. En ook belijdenis doen garandeert geen gelovig leven.

Lees verder Er is ook best iets tégen ‘kinderen aan het avondmaal’ in te brengen | Nederlands Dagblad

Bekijk alle berichten in thema: Kind en avondmaal

Opkijken is een online platform om werkers in de kerk te ondersteunen door het aanbieden van filmpjes, informatie, preken, plaatjes en ander multimediamateriaal.

Meer in Opkijken

Herkerken

Herkerken

‘Als kerk nou is een werkwoord wordt…’

In de serie Denk eens mee op Beleefmee.nl een interview met Peter Wierenga n.a.v. het in 2020 verschenen boek ‘Herkerken’, dat Peter schreef, samen met Remmelt Meijer.

Lees meer

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Als mensen over de kerk praten, is het lang niet altijd duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Wij gebruiken het woord namelijk op verschillende manieren. Soms gebruiken we het om een gebouw aan te duiden. We zeggen bijvoorbeeld of we het gebouw een mooie kerk of een minder mooie kerk vinden. Maar we gebruiken het woord ook wel terwijl we eigenlijk de kerkdienst bedoelen.

Lees meer

Vier de Kerk

Vier de Kerk

Om het nieuwe seizoen te markeren, houden veel kerken een startweekend. Dat is een geweldig idee.

Om je daarbij te helpen, hebben wij als kerkelijke organisaties een box samengesteld vol inspirerende ideeën voor het begin van dit nieuwe seizoen.

Lees meer

Kerkpunt/Materialen

Kerkpunt/Materialen

Op zoek naar een thema en invulling voor het startweekend of de startzondag? Het team van Kerkpunt ontwikkelde speciaal voor deze feestbox het materiaal ‘Ontvangen en verwonderen’. Start het nieuwe seizoen met samen in verwondering stilstaan bij wat de gemeente van God heeft ontvangen.

Lees meer

Anne Appelo

Anne Appelo

Wat kreeg Anne van huis uit mee over God en geloof?

Muziek was een rode draad in de geloofsopvoeding van Anne Appelo. Geen wonder dat ze juist via deze weg op haar 18e God écht heeft ervaren.

Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang regelmatig waardevolle artikelen of handig werkmateriaal voor bijvoorbeeld een bijbelstudie of werkgroep, direct in je inbox.