Met een boekje in een hoekje

Met een boekje in een hoekje? Ja! Persoonlijke leesimpressie van Thomas a Kempis, De navolging van Christus door Jos Douma

Sinds enige tijd heb ik een bijzondere belangstelling voor de 15e eeuwse spirituele vernieuwingsbeweging van de Moderne Devotie, waarvan Thomas a Kempis een van de belangrijkste vertegenwoordigers was. Ik begin namelijk steeds meer te zien dat ik (in mijn predikantschap en mijn auteurschap) gedreven word door hetzelfde verlangen dat zo kenmerkend was voor de Moderne Devotie: een verlangen naar een spirituele vernieuwing die geconcentreerd is op Christus en die gekenmerkt wordt door een innerlijkheid die tegelijk praktisch naar buiten is gericht. Voordat ik wat doorgeef over mijn leeservaringen met het boek van Thomas a Kempis, wil ik daarom eerst iets vertellen over de verbinding die ik zie met de Jezustrilogie ‘Jezus ontdekken, aanbidden, uitstralen’ die ik kort geleden afgerond heb.

Lees verder : persoonlijke leesimpressie 

Bekijk alle berichten in thema: Moderne Devotie

Opkijken is een online platform om werkers in de kerk te ondersteunen door het aanbieden van filmpjes, informatie, preken, plaatjes en ander multimediamateriaal.

Meer in Opkijken

Herkerken

Herkerken

‘Als kerk nou is een werkwoord wordt…’

In de serie Denk eens mee op Beleefmee.nl een interview met Peter Wierenga n.a.v. het in 2020 verschenen boek ‘Herkerken’, dat Peter schreef, samen met Remmelt Meijer.

Lees meer

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Als mensen over de kerk praten, is het lang niet altijd duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Wij gebruiken het woord namelijk op verschillende manieren. Soms gebruiken we het om een gebouw aan te duiden. We zeggen bijvoorbeeld of we het gebouw een mooie kerk of een minder mooie kerk vinden. Maar we gebruiken het woord ook wel terwijl we eigenlijk de kerkdienst bedoelen.

Lees meer

Vier de Kerk

Vier de Kerk

Om het nieuwe seizoen te markeren, houden veel kerken een startweekend. Dat is een geweldig idee.

Om je daarbij te helpen, hebben wij als kerkelijke organisaties een box samengesteld vol inspirerende ideeën voor het begin van dit nieuwe seizoen.

Lees meer

Kerkpunt/Materialen

Kerkpunt/Materialen

Op zoek naar een thema en invulling voor het startweekend of de startzondag? Het team van Kerkpunt ontwikkelde speciaal voor deze feestbox het materiaal ‘Ontvangen en verwonderen’. Start het nieuwe seizoen met samen in verwondering stilstaan bij wat de gemeente van God heeft ontvangen.

Lees meer

Anne Appelo

Anne Appelo

Wat kreeg Anne van huis uit mee over God en geloof?

Muziek was een rode draad in de geloofsopvoeding van Anne Appelo. Geen wonder dat ze juist via deze weg op haar 18e God écht heeft ervaren.

Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang regelmatig waardevolle artikelen of handig werkmateriaal voor bijvoorbeeld een bijbelstudie of werkgroep, direct in je inbox.