Kan/mag dat?

Willem J. Ouweneel, emitus hoogleraar, schreef in 2021 een blog over de vraag ‘Kinderen aan het avondmaal, kan/mag dat?

“Mijn dochter zat nog geen week op een ‘vrijgemaakte’ middelbare school of ze vroeg: ‘Pap, wat zijn verbondskinderen?’ Er was namelijk een leraar die vaak bad: ‘Dank U dat wij verbondskinderen zijn’, of iets dergelijks. Als ze in de klas gevraagd had hoe die leraar dat zo zeker wist, zou ze ongetwijfeld te horen hebben gekregen dat dat gebaseerd was op de (kinder)doop, waardoor al die kinderen in de klas ‘verbondskinderen’ waren.

Ander voorval: ooit vroeg ik aan een lifter (na een inleidend gesprek) of hij de zekerheid van de behoudenis bezat. ‘Ja’, antwoordde hij. ‘Waar baseert u dat op?’ vroeg ik. ‘Op mijn doop’, was het antwoord. Ik zei: ‘U bent vrijgemaakt!’ ‘Ja’, reageerde hij, ‘hoe weet u dat!?’ Mijn antwoord: ‘Omdat ik geen andere christenen zou kennen die een dergelijk antwoord zouden geven…’

En toen na een preek een mevrouw eens tegen mij zei: ‘U preekt zo weinig vanuit het verbond’, vroeg ik eveneens of zij ‘vrijgemaakt’ was – en het was alweer raak.”

Lees de blog hier

Bekijk alle berichten in thema: Kind en avondmaal

Opkijken is een online platform om werkers in de kerk te ondersteunen door het aanbieden van filmpjes, informatie, preken, plaatjes en ander multimediamateriaal.

Meer in Opkijken

Herkerken

Herkerken

‘Als kerk nou is een werkwoord wordt…’

In de serie Denk eens mee op Beleefmee.nl een interview met Peter Wierenga n.a.v. het in 2020 verschenen boek ‘Herkerken’, dat Peter schreef, samen met Remmelt Meijer.

Lees meer

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Als mensen over de kerk praten, is het lang niet altijd duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Wij gebruiken het woord namelijk op verschillende manieren. Soms gebruiken we het om een gebouw aan te duiden. We zeggen bijvoorbeeld of we het gebouw een mooie kerk of een minder mooie kerk vinden. Maar we gebruiken het woord ook wel terwijl we eigenlijk de kerkdienst bedoelen.

Lees meer

Vier de Kerk

Vier de Kerk

Om het nieuwe seizoen te markeren, houden veel kerken een startweekend. Dat is een geweldig idee.

Om je daarbij te helpen, hebben wij als kerkelijke organisaties een box samengesteld vol inspirerende ideeën voor het begin van dit nieuwe seizoen.

Lees meer

Kerkpunt/Materialen

Kerkpunt/Materialen

Op zoek naar een thema en invulling voor het startweekend of de startzondag? Het team van Kerkpunt ontwikkelde speciaal voor deze feestbox het materiaal ‘Ontvangen en verwonderen’. Start het nieuwe seizoen met samen in verwondering stilstaan bij wat de gemeente van God heeft ontvangen.

Lees meer

Anne Appelo

Anne Appelo

Wat kreeg Anne van huis uit mee over God en geloof?

Muziek was een rode draad in de geloofsopvoeding van Anne Appelo. Geen wonder dat ze juist via deze weg op haar 18e God écht heeft ervaren.

Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang regelmatig waardevolle artikelen of handig werkmateriaal voor bijvoorbeeld een bijbelstudie of werkgroep, direct in je inbox.