Voltooid leven

Voltooid Leven

‘Voltooid leven’ stelt christenen voor een taak
“Ik was lid van de adviescommissie ‘Voltooid leven’ onder leiding van D66-senator Schnabel. Deze commissie, die breed was samengesteld, heeft de ministers van VWS en V&J geadviseerd over de problematiek van voltooid leven”, zegt prof. dr. Maarten Verkerk. Hij heeft een boeiende lezing gehouden over ‘Voltooid leven’ stelt christenen voor een taak, die veel bekeken is op Beleefmee. Verkerk vertelt:“Indertijd heeft het kabinet (Rutte II) gereageerd op het advies. Die reactie was teleurstellend. De betrokken ministers zijn niet ingegaan op de inhoudelijke argumenten van de commissie en stelden voor om een wet in te dienen die levensbeëindiging bij ‘voltooid leven’ mogelijk maakt. Het huidige kabinet (Rutte III) zal eerst een nadere studie laten verrichten voordat een standpunt wordt ingenomen.”

Verkerk benadrukt dat de problematiek van ‘voltooid leven’ een complexe maatschappelijke achtergrond heeft: “Het gaat over mensen die niet meer verder willen leven. Soms omdat ze vinden dat hun leven voltooid is, soms omdat hun leven te veel problemen kent en soms omdat hun leven mislukt is.” In de visie van Verkerk is het maken van wetgeving om burgers te ondersteunen zichzelf het leven te benemen niet het goede antwoord. “Deze problematiek vraag om ‘in gesprek gaan’, om ‘present te zijn’, om ‘zorg en welzijn’.”

Verkerk waarschuwt tegen het eindeloos doorbehandelen. Mensen moeten ook mogen sterven. Soms is het goed als de dokter zegt: ‘Ik doe een stapje terug’. Ook krijgt Verkerk krijgt vaak vragen over het verschil tussen palliatieve zorg en euthanasie. “Het doel van palliatieve zorg is het bestrijden van pijn en andere ongewenste symptomen. Soms heeft het bestrijden van pijn tot gevolg dat het leven bekort wordt. Dat is niet erg. God vraagt ons niet dat wij iemands leven zo lang mogelijk rekken. Het doel van euthanasie is iemands leven op een zo goed mogelijke manier te beëindigen. Dat is een actieve daad. ‘Voltooid leven’ stelt christenen voor een taak. Hoe kijken we naar leven en dood? Wat is de zin van het sterven? Hoe gaan we om met (diepe) eenzaamheid?”

Bekijk hier de lezing

Kijk op dit platform onbeperkt naar christelijke concerten, referaten en andere uitzendingen.

Lees ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang regelmatig waardevolle artikelen, bijbelverzen, spirituele overdenkingen en nieuws over evenementen direct in je inbox. Samen kunnen we groeien in ons geloof en de liefde delen. Schrijf je vandaag nog in en maak deel uit van onze christelijke gemeenschap!