Special Passion ‘Ik zie jou’

Special Passion ‘Ik zie jou’

Herhaling Special Passion

Het lijdensverhaal van Jezus uitgevoerd door mensen met een beperking

“Je ziet ze stralen, en groeien in hun eigenwaarde! Daarom ook het thema ‘ik zie jou’. Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt. Je mag er zijn, zoals je bent. Dat is wat we hen maar ook ieder ander mee willen geven!” Anita de Graaf, begeleidster bij zorginstelling stichting Sprank in Bunschoten had al een tijdje een droom: Om mensen met een beperking een podium geven. Het resultaat van de stappen die zij gezet heeft om deze droom waar te maken, is te zien op woensdag 13 april in Bunschoten-Spakenburg.

Eén dag voordat de landelijke The Passion uitgezonden wordt, vindt in Ontmoetingscentrum de Bron de musical ‘Ik zie jou’ plaats. “Uitgevoerd door mensen die meestal niet gezien worden zoals Jezus hen ziet”, laat Patricia Bos van de organisatie weten en ze vertelt: “Anita is samen met mensen die in wilde stappen om deze droom te realiseren, op zoek gegaan naar vrienden, collega’s en bekenden. Daarmee is een team gevormd die dit alles heeft neergezet. Twee jaar terug gooide corona roet in het eten en kon het helaas niet doorgaan. Maar nu dus wel! We zijn een klein groepje en ieder heeft zo zijn kwaliteiten. Het mooie van ons team is dat we elkaar vanuit het werk in de gehandicaptenzorg of vanuit de kerk kennen en het is mooi om te zien hoe we elkaar daarin aanvullen.”

Iedereen een rol
Eind vorig jaar konden de kandidaten zich aan melden om auditie te doen voor de musical ‘Ik zie jou’. Ze kregen een stukje tekst en/of zang om in te studeren. “De opkomst was geweldig en iedereen kon een rol krijgen! Begin van dit jaar zijn we begonnen met oefenen van het acteerwerk. Zo hadden we vijf zaterdagen achter elkaar gepland staan om ons daarop te focussen. We hebben een script gemaakt en iedere deelnemer kreeg een persoonlijk script waarin de tekst gemarkeerd was wat hij/zij moest leren. Elke week deden we er een stapje bij. Eerst oefenden we de woorden en langzaam kwam de beleving en de uiting van hoe je het zegt erbij”, legt Patricia uit. “Wat hebben we tussendoor gegierd van het lachen met elkaar. Ja, je moet echt uit je comfortzone!”

Hard werken en oefenen
Op 19 februari werd een filmdag gepland om enkele scenes, zoals het laatste Avondmaal, op te nemen. De organisatie regelde twee professionele cameramannen en benaderde Ben Ketting. Hij had als regisseur de leiding. “Ben Ketting heeft er een mooi geheel van gemaakt. En het is echt heel gaaf geworden!” zegt Patricia. “We zagen de deelnemers genieten. Ze voelen zich sterren. Dat is waarom we ook het thema ‘Ik zie jou’ gekozen hebben: Jezus ziet iedereen en dat willen wij met deze musical ook laten zien.” Na het acteerwerk verschoof de focus op de liedjes. “Ga er maar aanstaan!”, lacht Patricia. “Op een podium met een microfoon en weten dat er heel veel mensen naar jou zullen kijken…”.  Er wordt op dit moment hard gewerkt en vaak geoefend. Tijdens de avond van de uitvoering is er muzikale ondersteuning geregeld van een heuse liveband en twee ervaren zangeressen ondersteunen de deelnemers tijdens de zang. Op de vraag: ‘Mensen gaan het bijna zien! Heb je er zin in?’, antwoordde één van de deelnemers: “Ja, want dit is het eindpunt waar we zo hard voor hebben gewerkt en geoefend. Ik vind het zelfs jammer dat het daarna stopt en over is.”

Blij en dankbaar
Ook de organisatie kan bijna niet wachten tot het zover is. “Op de woensdag voor Pasen om 19.30 uur start ‘Ik zie jou’ en wij zijn blij en dankbaar dat we samen zover zijn gekomen”, zegt Patricia. “Dankzij ook al die andere lieve mensen die via via door ons benaderd zijn en ons bij dit alles geholpen hebben. Zonder hen allemaal, waren we niet waar we nu zijn!” En ze vult aan: “Natuurlijk hadden we gehoopt dat we een ieder blij konden maken met kaart om deze musical live te mogen meemaken. Maar helaas waren we erg snel door de kaarten heen. Voor hen die er niet bij kunnen zijn… niet getreurd. Het camerateam van LPB media is erbij en verzorgt een livestream die vanaf 19.30 uur te volgen is via (de homepage van): www.beleefmee.nl of op de Facebookpagina van Beleefmee.

Meer informatie:
Facebookpagina: Special Passion ‘Ik zie jou’
Instagram: @specialpassion_ikziejou

Kijk op dit platform onbeperkt naar christelijke concerten, referaten en andere uitzendingen.

Lees ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang regelmatig waardevolle artikelen, bijbelverzen, spirituele overdenkingen en nieuws over evenementen direct in je inbox. Samen kunnen we groeien in ons geloof en de liefde delen. Schrijf je vandaag nog in en maak deel uit van onze christelijke gemeenschap!