Interview Karla Leeftink

Interview Karla Leeftink

Reeën het jaar rond

Wat eet een ree? Waarom zijn de dieren in de winter in groepen te zien?
Karla Leeftink-Huizinga ging enkele jarenlang met haar camera op pad om in mooie plaatjes te laten zien hoe een ‘sprong’ (een groep reeën) leeft. Het hele jaar door, van december tot en met november. Het leverde haar een schat aan informatie op, prachtige foto’s die je alleen kunt maken wanneer je min of meer onderdeel wordt van het leven van de reeën.

Haar boek ‘Reeën het jaar rond’ brengt deze natuur tot leven en Karla vertelt: “Ik was eerst helemaal niet van plan een boek te maken. En ik begon steeds meer te fotograferen, steeds vroeger op pad te gaan en steeds meer reeën tegen te komen. Toen wilde ik ook meer van de achtergronden van het gedrag van de dieren te weten komen en alles een beetje rangschikken voor me zelf. Daarom maakte ik voor mezelf een fotoboek over reeën. Daarin staan heel wat van de foto’s uit het nu verschenen boek”. Het fotoboek heeft vervolgens op foto exposities gelegen en daar waren mensen die vroegen of het te koop was. Dat was niet het geval en Karla beloofde op zoek te gaan naar mogelijkheden om het uit te laten geven. Vervolgens heeft Profiel-Bedum ‘Reeën het jaar rond’ uitgegeven.

“Er leven zoveel reeën om ons heen, dan mogen we er toch ook wel iets van af weten? En ze zijn zó mooi! Ze hebben ze een zekere elegantie, zowel in hun bouw als in hun bewegingen, vind ik. Ik vind het prachtige dieren. Ze kruisten steeds vaker mijn pad en ze riepen vragen bij me op: Waar zijn deze dieren als ik ze niet zie? Hoe leven ze? Ik wilde het uitpluizen en aan anderen laten zien en vertellen. Ik kom eigenlijk uit het basisonderwijs en heb kennelijk ergens ook nog een drive in me om iets over te dragen aan anderen”, lacht Karla. “Passie voor de natuur heb ik altijd al gehad, het is me met de paplepel ingegoten, denk ik. Ik ben toch altijd wel een buitenmens geweest. Slootjespringen, vliegeren, hutten bouwen, dat deden we vroeger thuis als kinderen graag. Als puber kreeg ik ooit een cameraatje. Toen viel het anderen al op dat ik het liefst foto’s maakte met alleen natuur erop. Hekken en ook personen liet ik liefst weg. Ook in de dierentuin. Maar pas toen ik een simpele digitale camera kreeg met allerlei instelmogelijkheden, begon ik serieus belangstelling te krijgen voor de fotografie. Dat is nu zo’n 13 jaar geleden. Fotografie is zo veelzijdig. Ik heb al die instelmogelijkheden uitgeprobeerd en ben toen al snel op spiegelreflex overgestapt met veel plezier. En ja, die camera ging mee de natuur in. En de hekjes vermijd ik nog steeds graag.”

Karla is ervan overtuigd dat God aan het begin staat van heel deze wereld en alles is van Hem en het is door Hem gemaakt en tot zijn eer. Ze zegt: “Dat zorgt er zeker voor dat ik graag mijn handen vouw, ter plekke rond mijn camera op momenten dat ik iets prachtigs in het oog of voor de lens krijg. Laten zien hoe groot de Schepper is, is dus eigenlijk waar ik nu steeds mee bezig mag zijn in de fotografie. Tegelijk besef ik ook telkens weer hoe kwetsbaar de schepping is. Ik kom natuurlijk ook dode dieren tegen of zwerfafval.” De foto’s van de reeën zijn o.a. gemaakt in Oudemolen, Glimmen, Noordlaarderbos, Westervelde, Vries, Kampsheide, Exloo (Lofargebied), Amen (Amerbeekdal), Huis ter Heide, Bedum en Taarlo. Karla heeft eens meegedaan met het programma Gaaf waarin ze met presentator Arnold Lassche het Amerdiep in Drenthe bezocht. Deze uitzending is hier te bekijken. Arnold is gevraagd om een recensie te schijven over haar boek en dit is hier te lezen.

“Als je liefde tot de schepping, de natuur wilt overbrengen, ga dan vooral op pad met anderen. Kijk om je heen, vertel, onderzoek en leg ook eens een boek als dit op tafel of geniet er samen met anderen van”, zegt Karla. ‘Reeën het jaar rond’ is bewust gemaakt als een ‘genietboek’, niet ingewikkeld en theoretisch. Het geeft een soort basisinformatie aan de hand van foto’s en is daarmee geschikt voor jong tot oud. Het boek is niet speciaal op kinderen gericht maar ook kinderen kunnen deze foto’s bekijken en de teksten lezen of samen met hun (groot)ouders van het boek genieten en stiekem ook nog iets leren over de dieren om ons heen!”

Dit prachtige kijk- en leesboek voor natuurliefhebbers is te winnen! Beleefmee.nl mag een exemplaar weggeven. Wilt u kans maken op ‘Reeën het jaar rond’ vult u dan het formulier in.

Als u sowieso dit boek wilt aanschaffen, dan is het te bestellen bij de auteur via:   www.karlaleeftink.com/boek.

Karla geeft iedereen die via haar bestelt en daarbij de code ‘GAAF’ of ‘LPB’ noemt, vier prachtige panoramawenskaarten ter waarde van € 7,96 cadeau!

Kijk op dit platform onbeperkt naar christelijke concerten, referaten en andere uitzendingen.

Lees ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang regelmatig waardevolle artikelen, bijbelverzen, spirituele overdenkingen en nieuws over evenementen direct in je inbox. Samen kunnen we groeien in ons geloof en de liefde delen. Schrijf je vandaag nog in en maak deel uit van onze christelijke gemeenschap!