Beelden zeggen meer dan woorden?!

Beelden zeggen meer dan woorden?!

In gesprek met… Groot Nieuws Radio

Christelijke video’s zijn in opmars. Steeds meer kerken of evangelisten maken hier gebruik van en het heeft impact op veel levens. Wilkin van de Kamp, voorganger en oprichter van Vrij Zijn maakt deze video’s ook en won twee bronzen Crown-awards voor beste kerkclip. “Hij won deze prijzen op een internationaal christelijk filmfestival en dat was voor ons om de mening van onze luisteraars te horen over de stelling: ‘christelijke video’s zijn onderdeel van mijn geloofsleven’”, laat Eunice Nahuis weten. Ze is redacteur/verslaggever actualiteitenprogramma’s bij Groot Nieuws Radio. “We zoeken elke dag een stelling naar aanleiding van de actualiteit, iets dat onze luisteraars prikkelt om te reageren. Uiteindelijk was de uitslag: Eens 48%. Oneens 52%.”

Volgens Wilkin van de Kamp moeten we niet onderschatten hoeveel impact Dvd’s, boeken of social media hebben: “Christenen doen er goed aan om dat te beseffen, en te benutten!” zegt hij in het programma van Groot Nieuws Radio. Luisteraars laten weten dat zij het daarmee eens zijn: ‘Beelden zeggen zo veel meer dan woorden en teksten’, of: ‘Een video die een boodschap in zich heeft, kan je enorm pakken. Zoals een stukje dat je leest!’.

Verrijkend

De luisteraars van Groot Nieuws Radio geven aan dat ze christelijke films waarderen: “Ik ben het eens met de stelling, omdat ik wekelijks op vrijdag bij Family7 een christelijke film kijk.”, “Ik vind dit zeer verrijkend.”, en: “Ook op Youtube komt er wel regelmatig iets langs wat mooi is om te kijken.” Of: “Ik kijk veel naar Bijbelstudies van bijv. Derek Prince en Vrij Zijn op Youtube, daar leer ik ontzettend veel van. Ook zing ik graag mee met muziekfilmpjes op Youtube, mooie aanbiddingsliederen, bijvoorbeeld.”

Maar er wordt ook soms een tegengeluid gegeven of een waarschuwend vingertje: “Ik ben het oneens met de stelling. Het voegt voor mij niets toe aan mijn geloofsleven. Sterker nog, het probeert mij van mijn geloof af te trekken. Waarom?: het wilt het goddelijke in een menselijke vorm te gieten.” En: “Maar als er in de kerkdienst een heel hoog “youtubegehalte” is, kan het me wel eens armoedig overkomen… dan verlang ik naar een stevige boodschap uit het woord!!” Er wordt door luisteraars van Groot Nieuws Radio gezegd dat het niet van belang is hoe een boodschap binnenkomt, maar laat het niet ‘in plaats van’ zijn. De Bijbel moet goed gelezen worden: “Ooit zal de Bijbel er misschien niet meer in deze vorm zijn. Daarom moeten we het Woord tot ons nemen, zodat we in andere tijden het in ons ‘denken’ hebben”, en: “zodat het in onze vezels zit – te benoemen wat Gods plan is met de mens en waarom en hoe…”.

Pareltjes

Verder worden door luisteraars van Groot Nieuws Radio goede christelijke films genoemd, zoals War Room, Courageous, Fireproof, Left behind: “Als je van films houdt is het moeilijk een goede film te vinden. Dit zijn hele goede opbouwende films.” Ook wordt opgemerkt dat de Dvd of videoclip, evenals getuigenissen en t.v. programma’s, fantastisch zijn voor mensen die moeilijk lezen. Een luisteraar zegt: “Sommige christelijke films zijn heel tenenkrommend. Niet dat ze onwaarheden verkondigen maar het verhaal erom heen is zo flinterdun. Maar er zitten ook pareltjes tussen zoals bijvoorbeeld War Room. Die heeft mijn gebedsleven goed ondersteboven gegooid toen ik die had gezien.”

Kijk op dit platform onbeperkt naar christelijke concerten, referaten en andere uitzendingen.

Lees ook

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang regelmatig waardevolle artikelen, bijbelverzen, spirituele overdenkingen en nieuws over evenementen direct in je inbox. Samen kunnen we groeien in ons geloof en de liefde delen. Schrijf je vandaag nog in en maak deel uit van onze christelijke gemeenschap!