Henk Runhaar

“Het knippen van banden om tot een fatsoenlijk geheel te komen, kostte in het verleden veel tijd. Een band van anderhalf uur, hield twee tot drie keer zoveel meer tijd aan werk in. Maar het was wèl zinvol werk!”

Als technisch medewerker bij scholengemeenschap Guido de Brès, had Henk Runhaar (nu 71 jaar) wel belangstelling voor het technisch verhaal achter de schermen bij LPB. Dus toen hij gevraagd werd om in 1977 banden te monteren, deed hij dit met veel plezier. Op de foto is Henk te zien met zijn dochter (nu 37 jaar), achter de recorders. En hij vertelt…

“Mijn vrouw of ik spraken ook teksten in”, vertelt Henk, “daarmee konden stukken band ingekort worden. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘na het zingen van psalm die en die, -en dan knipte je dus deze psalm of een vers eruit- , is de spreker (en dan noemde je de naam) aan het woord’. Zo vatte je het samen maar, als het even kon, kwam het referaat er helemaal op. Een verantwoordelijke klus.” Tot ongeveer 1986 monteerde hij de banden van LPB en voerde hij teksten in voor etiketten, printte deze uit en stuurde het mee met de banden naar degene die het vermenigvuldigde en verspreidde. Ook is hij diverse jaren bestuurslid geweest.

Henk heeft zoals veel vrijwilligers, leuke herinneringen aan de Schooldag in Kampen: “Dan stonden er wel 30 recorders op een rijtje en was het zaak om de banden dezelfde dag nog verzendklaar te krijgen.” Vooral de eerste video proefopname van de schooldag op 10 september 1986 was een hoogtepunt uit zijn periode als vrijwilliger bij LPB en hij zegt: “De TU in Kampen heette toen nog theologische hogeschool. Die dag moest geluid maar ook beeld opgenomen worden. En beeld monteren is veel moeilijker dan alleen maar geluid monteren. Al met al heeft het wel meer dan 100 uur tijd in beslag genomen voor de band klaar was! Vroeger vroeg dit veel ‘handwerk’, nu gaat het makkelijker. Maar je moet wel bij de tijd blijven!”, vindt Henk, “Je kan nu aan meer mensen, dan alleen de vaste ledenkring, laten horen en ook zien wat er in de kerken speelt”, zegt hij, “Een concert is waardevol, maar ook wat we verder ‘binnen de muren’ hebben. Je kan als LPB bijvoorbeeld ook een kijkje in de keuken van bepaalde organisaties bieden”, stelt Henk voor, “Een nieuw mediakanaal geeft ons de kans om het breder te trekken. Er is zoveel rommel op internet… we willen graag gericht kunnen zoeken en iets vinden dat nuttig is!”