Moderne Devotie

Christus navolgen in onze tijd, hoe doe je dat?

‘Het rijk van God is in je binnenste.’ Dat is heel belangrijk om te horen in een wereld waarin alles erop uit is om ons naar buiten te trekken. We leven in een cultuur die gekenmerkt door een eindeloze stortvloed van prikkels, een overprikkelde samenleving. Er is zoveel te zien, zoveel mee te maken, zoveel te zeggen en zoveel te vinden over van alles en nog wat.

Niet voor niets is er in de samenleving óók een heel andere bewegingsrichting aanwezig. Mensen zijn – als ze tegen de grenzen van de overprikkelde en oppervlakkige samenleving aanlopen – op zoek naar rust, ruimte, regelmaat, naar stilte, ruimte, diepte. En omdat de kerk daarin vaak niet echt voorziet, vinden ze hun weg naar yoga, zen, meditatie, mindfulness en ademoefeningen. Je zou het ook kunnen noemen: de weg van stress naar stilte.

En op dit punt komt Thomas a Kempis, grondlegger van de Moderne Devotie, ons te hulp. Beter nog kunnen we zeggen: Jezus zelf komt ons te hulp. Als we de vraag stellen: ‘Christus navolgen, hoe doe je dat?’ dan is onderdeel van een antwoord op die vraag minstens dit: dat doe je door Hem te gehoorzamen als Hij zegt: ‘Kom bij Mij en ik zal je rust geven’ én door net als Hij de stilte te zoeken, de stilte van het alleen zijn. Alleen met God. Alleen met jezelf. Zodat je naar binnen kunt keren en daar, in je binnenste, God ontmoet, Gods rijk open ziet gaan.

Twee lezingen over de Moderne Devotie en de navolging van Christus zijn er te bekijken. Rond dat thema heeft LPB media een mooie documentaire gemaakt over het kerkje in Windesheim. Het klooster dat hier ooit stond was de centrale plek van de geestelijke reveilbeweging Moderne Devotie.

Bekijk hier het volledige dossier op opkijken.nl

Opkijken is een online platform om werkers in de kerk te ondersteunen door het aanbieden van filmpjes, informatie, preken, plaatjes en ander multimediamateriaal.

Meer in Opkijken

De Kerk en ik

De Kerk en ik

Presentator Elbert Smelt gaat op zoek naar de toekomst van de kerk. ‘Kerk en ik’ is voor Elbert de allereerste podcast die hij maakt. Het wordt, naast de vragen die er zijn over de toekomst van de kerk, ook een persoonlijke zoektocht. In de podcast gaat hij in op vragen als: Heeft het concept kerk nog een toekomst? Wat is de essentie van kerk zijn? Hoe ziet de kerk van de toekomst eruit?

Lees meer

Herkerken

Herkerken

‘Als kerk nou is een werkwoord wordt…’

In de serie Denk eens mee op Beleefmee.nl een interview met Peter Wierenga n.a.v. het in 2020 verschenen boek ‘Herkerken’, dat Peter schreef, samen met Remmelt Meijer.

Lees meer

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Als mensen over de kerk praten, is het lang niet altijd duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Wij gebruiken het woord namelijk op verschillende manieren. Soms gebruiken we het om een gebouw aan te duiden. We zeggen bijvoorbeeld of we het gebouw een mooie kerk of een minder mooie kerk vinden. Maar we gebruiken het woord ook wel terwijl we eigenlijk de kerkdienst bedoelen.

Lees meer

Vier de Kerk

Vier de Kerk

Om het nieuwe seizoen te markeren, houden veel kerken een startweekend. Dat is een geweldig idee.

Om je daarbij te helpen, hebben wij als kerkelijke organisaties een box samengesteld vol inspirerende ideeën voor het begin van dit nieuwe seizoen.

Lees meer

Kerkpunt/Materialen

Kerkpunt/Materialen

Op zoek naar een thema en invulling voor het startweekend of de startzondag? Het team van Kerkpunt ontwikkelde speciaal voor deze feestbox het materiaal ‘Ontvangen en verwonderen’. Start het nieuwe seizoen met samen in verwondering stilstaan bij wat de gemeente van God heeft ontvangen.

Lees meer

Anne Appelo

Anne Appelo

Wat kreeg Anne van huis uit mee over God en geloof?

Muziek was een rode draad in de geloofsopvoeding van Anne Appelo. Geen wonder dat ze juist via deze weg op haar 18e God écht heeft ervaren.

Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang regelmatig waardevolle artikelen of handig werkmateriaal voor bijvoorbeeld een bijbelstudie of werkgroep, direct in je inbox.