Lichtbakens in oorlogstijd

Thema: Openbaring

Het bijbelboek Openbaring is een troostboek. Een voorbeeld uit oorlogstijd. De Franse componist Olivier Messiaen (1908-1992) componeerde in 1940 het muziekwerk ‘Quatuor pour la fin du temps’ (Kwartet voor het einde der tijden). Hij was bij Verdun krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers en kwam terecht in het gevangenkamp Stalag bij Görlitz in Silezië. Daar schreef hij dit muziekstuk voor enkele toevallig aanwezige instrumentalisten (een violist, een cellist, een klarinettist, met hemzelf als pianist). Toen dit werk voor het eerst werd uitgevoerd, op 15 januari 1941, was dat voor een publiek van 5000 medegevangenen bij een temperatuur van 30 graden onder nul.

 

Alle acht delen van dit muziekstuk staan in het teken van Openbaring. Messiaen was van mening dat de Apocalyps niet alleen een boek vol monsters en zondvloeden is, maar ook een boek vol stiltes van aanbidding en vrede. Midden in de oorlog en de ellende van een concentratiekamp heeft muziek die door het bijbelboek Openbaring geïnspireerd is 5000 gevangenen en de componist zelf troost geboden. Het werd uiteindelijk een van Messiaens meest gespeelde werken.

Dit is ontleend aan het artikel over Messiaen in Wikipedia.

Opkijken is een online platform om werkers in de kerk te ondersteunen door het aanbieden van filmpjes, informatie, preken, plaatjes en ander multimediamateriaal.

Meer in Opkijken

De Kerk en ik

De Kerk en ik

Presentator Elbert Smelt gaat op zoek naar de toekomst van de kerk. ‘Kerk en ik’ is voor Elbert de allereerste podcast die hij maakt. Het wordt, naast de vragen die er zijn over de toekomst van de kerk, ook een persoonlijke zoektocht. In de podcast gaat hij in op vragen als: Heeft het concept kerk nog een toekomst? Wat is de essentie van kerk zijn? Hoe ziet de kerk van de toekomst eruit?

Lees meer

Herkerken

Herkerken

‘Als kerk nou is een werkwoord wordt…’

In de serie Denk eens mee op Beleefmee.nl een interview met Peter Wierenga n.a.v. het in 2020 verschenen boek ‘Herkerken’, dat Peter schreef, samen met Remmelt Meijer.

Lees meer

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Als mensen over de kerk praten, is het lang niet altijd duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Wij gebruiken het woord namelijk op verschillende manieren. Soms gebruiken we het om een gebouw aan te duiden. We zeggen bijvoorbeeld of we het gebouw een mooie kerk of een minder mooie kerk vinden. Maar we gebruiken het woord ook wel terwijl we eigenlijk de kerkdienst bedoelen.

Lees meer

Vier de Kerk

Vier de Kerk

Om het nieuwe seizoen te markeren, houden veel kerken een startweekend. Dat is een geweldig idee.

Om je daarbij te helpen, hebben wij als kerkelijke organisaties een box samengesteld vol inspirerende ideeën voor het begin van dit nieuwe seizoen.

Lees meer

Kerkpunt/Materialen

Kerkpunt/Materialen

Op zoek naar een thema en invulling voor het startweekend of de startzondag? Het team van Kerkpunt ontwikkelde speciaal voor deze feestbox het materiaal ‘Ontvangen en verwonderen’. Start het nieuwe seizoen met samen in verwondering stilstaan bij wat de gemeente van God heeft ontvangen.

Lees meer

Anne Appelo

Anne Appelo

Wat kreeg Anne van huis uit mee over God en geloof?

Muziek was een rode draad in de geloofsopvoeding van Anne Appelo. Geen wonder dat ze juist via deze weg op haar 18e God écht heeft ervaren.

Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang regelmatig waardevolle artikelen of handig werkmateriaal voor bijvoorbeeld een bijbelstudie of werkgroep, direct in je inbox.