Kind en evolutie | voor kind- en jongerenwerkers

Wat betekent evolutie?

De evolutietheorie stelt dat diersoorten (over een periode van duizenden jaren) veranderen naar een andere diersoort. Die evolutie vindt nog steeds plaats. Bijvoorbeeld: Je laat 1000 Nederlandse vinken ergens op Antarctica los. Die vinken zijn het voedsel en de leefomgeving van Antarctica helemaal niet gewend. Ze moeten dus evolueren om te overleven. (Ze moeten andere dingen gaan eten, een schutkleur krijgen, zodat ze niet worden opgegeten door roofdieren, en nog veel meer.) De vinken die zich het beste aan Antarctica aanpassen, overleven, maar de anderen vinken dus niet. Stel nou dat 3 van de 1000 vinken het zouden overleven, en de rest niet. 2 van die vinken die het overleven, krijgen samen kuikentjes. Die kuikentjes worden dan niet meer Nederlandse vinken, maar geëvolueerde vinken. De kuikens van die vinken passen zich nog beter aan, en zo krijg je dus een nieuwe soort vink. Zo zou dat ook met mensen zijn gegaan. Natuurlijk gaat het niet zo snel als met de vinken, er zit vaak enorm veel tijd tussen.

Lees meer op wikikids.nl

 

Het geheime logboek van topnerd Tycho

Reactie van Reinier Sonneveld op een symposium (september 2015) over een jeugdboek over evolutie van  wetenschapper Cees Dekker en schrijver Corien Oranje, 

Website van Reinier Sonneveld

Het geheime logboek van topnerd Tycho

Artikel over dit boek van digitale bibliotheek voor de Nederlandse Letteren

Aanval van theïstische evolutionisten op onze kinderen, een kritische recensie op Frissewateren.nl

Hoe leg je evolutie uit aan kleuters?

Dagblad Trouw interviewde wetenschapsjournalist en moeder Floor Bal. Ze schreef een boek voor kleuters zonder de Bijbel.

Trouw, 14 maart 2018

 

Evolutietheorie voor kinderen en jongeren

Op de website van Universiteit van Gent (België) over de evolutietheorie staan drie verwijzingen naar boeken, inclusief recensie. De boeken zijn van 2001, 2007 en 2014.

Lees hier meer

 

‘Mams, we stammen toch van de apen af?’, zei onlangs een dochter tegen haar gelovige moeder. ‘Maar lieverd, hoe kom je daarbij?’, zei haar moeder. ‘Ja, dat zeggen ze op school… en er zijn boekjes waar dat in staat’.

Artikel uit 2017 Schepping, evolutie en onze kinderen – Logos Instituut

Op dezelfde website een boekje met antwoorden voor kinderen, een vijfdelige serie

Nieuw (29-11-2022) is dit boek, ‘Fossielen en de zondvloed’ Hiermee wil het Logos instituut gezinnen bereiken met Bijbelgetrouwe wetenschappelijke toerusting.

Bekijk alle berichten in thema: Wetenschap in Gods wereld

Opkijken is een online platform om werkers in de kerk te ondersteunen door het aanbieden van filmpjes, informatie, preken, plaatjes en ander multimediamateriaal.

Meer in Opkijken

Herkerken

Herkerken

‘Als kerk nou is een werkwoord wordt…’

In de serie Denk eens mee op Beleefmee.nl een interview met Peter Wierenga n.a.v. het in 2020 verschenen boek ‘Herkerken’, dat Peter schreef, samen met Remmelt Meijer.

Lees meer

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Als mensen over de kerk praten, is het lang niet altijd duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Wij gebruiken het woord namelijk op verschillende manieren. Soms gebruiken we het om een gebouw aan te duiden. We zeggen bijvoorbeeld of we het gebouw een mooie kerk of een minder mooie kerk vinden. Maar we gebruiken het woord ook wel terwijl we eigenlijk de kerkdienst bedoelen.

Lees meer

Vier de Kerk

Vier de Kerk

Om het nieuwe seizoen te markeren, houden veel kerken een startweekend. Dat is een geweldig idee.

Om je daarbij te helpen, hebben wij als kerkelijke organisaties een box samengesteld vol inspirerende ideeën voor het begin van dit nieuwe seizoen.

Lees meer

Kerkpunt/Materialen

Kerkpunt/Materialen

Op zoek naar een thema en invulling voor het startweekend of de startzondag? Het team van Kerkpunt ontwikkelde speciaal voor deze feestbox het materiaal ‘Ontvangen en verwonderen’. Start het nieuwe seizoen met samen in verwondering stilstaan bij wat de gemeente van God heeft ontvangen.

Lees meer

Anne Appelo

Anne Appelo

Wat kreeg Anne van huis uit mee over God en geloof?

Muziek was een rode draad in de geloofsopvoeding van Anne Appelo. Geen wonder dat ze juist via deze weg op haar 18e God écht heeft ervaren.

Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang regelmatig waardevolle artikelen of handig werkmateriaal voor bijvoorbeeld een bijbelstudie of werkgroep, direct in je inbox.