Herkerken
‘Als kerk nou is een werkwoord wordt…’
In de serie Denk eens mee op Beleefmee.nl een interview met Peter Wierenga n.a.v. het in 2020 verschenen boek ‘Herkerken’, dat Peter schreef, samen met Remmelt Meijer.
CGK-synode gaat nadenken over kinderen aan avondmaal. ‘Ik kan het niet uitleggen’
Een verzoek om kinderen toe te staan aan het avondmaal wordt een discussiepunt op de eerstvolgende generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken. Deze kwestie ligt gevoelig in het kerkverband, dat al onder grote spanning staat door verschil van inzicht over de positie van vrouwen in de kerk.
Op dit moment mogen volgens de regels van de christelijk-gereformeerden alleen leden die belijdenis van hun geloof hebben afgelegd deelnemen aan het avondmaal. De missionair ingestelde christelijk-gereformeerde gemeente in Zaandam wil graag dat daar verandering in komt. In die gemeente ‘leeft het verlangen de gedoopte kinderen toe te laten tot de maaltijd van Jezus’, staat in een zogenoemde ‘instructie’ die evangelist Mark Veurink hierover heeft geschreven. ‘Wij zijn tot de conclusie gekomen dat dit verlangen legitiem is en dat het niet goed is kinderen van het avondmaal buiten te sluiten.’
In april is deze notitie besproken tijdens een vergadering van de kerken in de regio, de classis Amsterdam. Deze regiovergadering onthoudt zich van een oordeel over de kwestie, maar is wel overtuigd van het belang van een bredere doordenking en erkent dat Zaandam terechte vragen stelt. De bovenregionale vergadering, de particuliere synode van het Westen, stelde eind juni vast dat de regiokerken de notitie zelf kunnen doorsturen aan de generale synode van 2024, staat in een verslag in kerkblad De Wekker, dat vandaag verschijnt.
De kerk in Zaandam, die zich Menorah Zaanstad noemt, is een atypische christelijk-gereformeerde gemeente. De kerk maakte in 2004 een doorstart als missionaire gemeente en heeft leden van verschillende kerkelijke achtergronden. ‘De diverse herkomst van gemeenteleden maakt dat bepaalde gewoonten minder vanzelfsprekend zijn en bevraagd worden’, zegt Veurink. ‘Gemeenteleden ervaren het als een probleem dat kinderen het avondmaal niet mogen meevieren. Ze kunnen het niet uitleggen. En dat geldt ook voor mijzelf. Ik ken de argumenten, maar kan het niet uitleggen aan mijn kinderen.’
Lees verder op CGK-synode gaat nadenken over kinderen aan avondmaal. ‘Ik kan het niet uitleggen’ | Nederlands Dagblad
Opkijken is een online platform om werkers in de kerk te ondersteunen door het aanbieden van filmpjes, informatie, preken, plaatjes en ander multimediamateriaal.
De kerk is het lichaam van Jezus.
Daarom geloven wij dat de kerk alles in zich heeft om leven te brengen;
In een inspirerende en confronterende video stelt spoken word-artiest Chris van de Kamp van Living Image de vraag: ‘Lieve kerk, waar ben je?’
Als mensen over de kerk praten, is het lang niet altijd duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Wij gebruiken het woord namelijk op verschillende manieren. Soms gebruiken we het om een gebouw aan te duiden. We zeggen bijvoorbeeld of we het gebouw een mooie kerk of een minder mooie kerk vinden. Maar we gebruiken het woord ook wel terwijl we eigenlijk de kerkdienst bedoelen.
Vier de kerk, samen met broers en zussen uit de wereldkerk
Het is goed het nieuwe seizoen samen te starten. Om samen de kern te vieren. Namelijk dat je gemeente van Jezus Christus bent.
Om het nieuwe seizoen te markeren, houden veel kerken een startweekend. Dat is een geweldig idee.
Om je daarbij te helpen, hebben wij als kerkelijke organisaties een box samengesteld vol inspirerende ideeën voor het begin van dit nieuwe seizoen.
Op zoek naar een thema en invulling voor het startweekend of de startzondag? Het team van Kerkpunt ontwikkelde speciaal voor deze feestbox het materiaal ‘Ontvangen en verwonderen’. Start het nieuwe seizoen met samen in verwondering stilstaan bij wat de gemeente van God heeft ontvangen.
Wat kreeg Anne van huis uit mee over God en geloof?
Muziek was een rode draad in de geloofsopvoeding van Anne Appelo. Geen wonder dat ze juist via deze weg op haar 18e God écht heeft ervaren.
Een inspirerende viering, gevold door bezinning en verkenning rond de praktijk van de liturgie, met deskundige ondersteuning. Aangeboden door de Commissie Eredienst van de GKv/NGK en het Steunpunt Liturgie.
Gemeenteschets nr. 19 heeft als thema de kerk, en is getiteld: Voor Hem, over de kerk van onze Heer. De schrijver is ds. A. de Snoo.
Ontvang regelmatig waardevolle artikelen of handig werkmateriaal voor bijvoorbeeld een bijbelstudie of werkgroep, direct in je inbox.