Opkijken

Opkijken is een online platform om werkers in de kerk te ondersteunen door het aanbieden van filmpjes, informatie, preken, plaatjes en ander multimediamateriaal.

Opkijken.nl

Het gebruik van nieuwe communicatievormen en multimedia is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Vooral jongeren zijn steeds minder gericht op offline media, maar ook voor de oudere generaties is het minder vanzelfsprekend geworden om alleen offline teksten te lezen. We zijn onderdeel van een cultuur waarin veel via beeld en geluid wordt gecommuniceerd. Feit is dat veel kerken hierop achterlopen. Opkijken.nl wil het gebruik van multimedia in de kerken stimuleren, maakt geschikt materiaal voor hen toegankelijk en zorgt ervoor dat het eenvoudig in allerlei situaties in het kerkenwerk ingezet kan worden.

Al je kerkmateriaal op één plek

Het unieke aan Opkijken.nl is dat het materiaal op één centrale plek aangeboden wordt. Er is op internet veel materiaal beschikbaar. Het is echter lang niet altijd van goede kwaliteit. Het is vaak lastig en tijdrovend om precies dat te vinden wat je zoekt. Opkijken.nl vereenvoudigt dit en biedt materiaal op één centrale plek aan. Het voordeel hiervan is zoekgemak en tijdswinst.

Voor wie is het nuttig?

Iedereen die werkzaam is in de kerk kan bij Opkijken.nl terecht voor ondersteuning. Dit kan een dominee zijn, een catecheet, een lid van het beamteam, kinderwerkteam, de leider van een bijbelstudiegroep, e.d.

Verschillende ‘Portals’ maken vinden makkelijk

De diverse portals zorgen ervoor dat gericht gezocht kan worden in materiaal dat aansluit bij de groep waarmee hij/zij werkt. Er is een portal voor beamteams, een voor catechisatie, voor kinderwerk, geloofsonderwijs aan mensen met een beperking, preken en één voor bijbelstudie. Hierdoor kunnen de verschillende doelgroepen gericht zoeken in materiaal dat aansluit bij hun werk. Het materiaal is inhoudelijk van goede kwaliteit dat geschikt is voor gebruik in de kerk.

Voer voor gesprekken

Theologisch sluit het aan bij wat kerken in de middenstroom van de gereformeerde traditie leren. Soms komen in filmpjes meningen aan bod die wat minder vaak gehoord worden in deze kerken. Dan is dat vooral bedoeld om in de gemeente het gesprek over dit betreffende onderwerp aan te gaan. Verder tref je in de filmpjes op Opkijken.nl geen grof taalgebruik, geweld, racisme, misbruik, bloot e.d. aan.

Ook voor persoonlijk gebruik of bijbelstudiegroep

Opkijken.nl richt zich daarnaast steeds meer op het gewone kerklid dat de website gebruikt voor zijn/haar eigen geloofsopbouw. Deze mensen kunnen onderwerpen uitdiepen door te zoeken op trefwoord, filmpjes te bekijken en preken te lezen die met een bepaald thema te maken hebben. Ook het lezen van een (dag)boek en/of de bijbel wordt steeds minder vanzelfsprekend. Opkijken.nl biedt zo een alternatief handvat voor persoonlijke (digitale) bijbelstudie en geloofstoerusting aan.

Op de hoogte blijven

Opkijken.nl plaats regelmatig nieuwe content. Via de nieuwsbrief brengen wij onze volgers hiervan op de hoogte. Maandelijks een overzicht van nieuwe of relevante content en tweewekelijks onderwerp gerelateerde mails met wat meer diepgang. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Opkijken.

 

Lees ook

De Kerk en ik

De Kerk en ik

Presentator Elbert Smelt gaat op zoek naar de toekomst van de kerk. ‘Kerk en ik’ is voor Elbert de allereerste podcast die hij maakt. Het wordt, naast de vragen die er zijn over de toekomst van de kerk, ook een persoonlijke zoektocht. In de podcast gaat hij in op vragen als: Heeft het concept kerk nog een toekomst? Wat is de essentie van kerk zijn? Hoe ziet de kerk van de toekomst eruit?

Lees meer

Herkerken

Herkerken

‘Als kerk nou is een werkwoord wordt…’

In de serie Denk eens mee op Beleefmee.nl een interview met Peter Wierenga n.a.v. het in 2020 verschenen boek ‘Herkerken’, dat Peter schreef, samen met Remmelt Meijer.

Lees meer

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Wat bedoelen we met ‘de kerk’?

Als mensen over de kerk praten, is het lang niet altijd duidelijk wat ermee bedoeld wordt. Wij gebruiken het woord namelijk op verschillende manieren. Soms gebruiken we het om een gebouw aan te duiden. We zeggen bijvoorbeeld of we het gebouw een mooie kerk of een minder mooie kerk vinden. Maar we gebruiken het woord ook wel terwijl we eigenlijk de kerkdienst bedoelen.

Lees meer

Vier de Kerk

Vier de Kerk

Om het nieuwe seizoen te markeren, houden veel kerken een startweekend. Dat is een geweldig idee.

Om je daarbij te helpen, hebben wij als kerkelijke organisaties een box samengesteld vol inspirerende ideeën voor het begin van dit nieuwe seizoen.

Lees meer

Kerkpunt/Materialen

Kerkpunt/Materialen

Op zoek naar een thema en invulling voor het startweekend of de startzondag? Het team van Kerkpunt ontwikkelde speciaal voor deze feestbox het materiaal ‘Ontvangen en verwonderen’. Start het nieuwe seizoen met samen in verwondering stilstaan bij wat de gemeente van God heeft ontvangen.

Lees meer

Anne Appelo

Anne Appelo

Wat kreeg Anne van huis uit mee over God en geloof?

Muziek was een rode draad in de geloofsopvoeding van Anne Appelo. Geen wonder dat ze juist via deze weg op haar 18e God écht heeft ervaren.

Lees meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang regelmatig waardevolle artikelen of handig werkmateriaal voor bijvoorbeeld een bijbelstudie of werkgroep, direct in je inbox.