Opkijken

Het gebruik van nieuwe communicatievormen en multimedia is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Vooral jongeren zijn steeds minder gericht op offline media, maar ook voor de oudere generaties is het minder vanzelfsprekend geworden om alleen offline teksten te lezen. We zijn onderdeel van een cultuur waarin veel via beeld en geluid wordt gecommuniceerd. Feit is dat veel kerken hierop achterlopen. Opkijken.nl wil het gebruik van multimedia in de kerken stimuleren, maakt geschikt materiaal voor hen toegankelijk en zorgt ervoor dat het eenvoudig in allerlei situaties in het kerkenwerk ingezet kan worden.Het unieke aan Opkijken.nl is dat het materiaal op één centrale plek aangeboden wordt. Er is op internet veel materiaal beschikbaar. Het is echter lang niet altijd van goede kwaliteit. Het is vaak lastig en tijdrovend om precies dat te vinden wat je zoekt. Opkijken.nl vereenvoudigt dit en biedt materiaal op één centrale plek aan. Het voordeel hiervan is zoekgemak en tijdswinst.

Voor wie is het nuttig?
Iedereen die werkzaam is in de kerk kan bij Opkijken.nl terecht voor ondersteuning. Dit kan een dominee zijn, een catecheet, een lid van het beamteam, kinderwerkteam, de leider van een bijbelstudiegroep, e.d. De diverse portals zorgen ervoor dat gericht gezocht kan worden in materiaal dat aansluit bij de groep waarmee hij/zij werkt. Er is een portal voor beamteams, een voor catechisatie, voor kinderwerk, geloofsonderwijs aan mensen met een beperking, preken en één voor bijbelstudie. Hierdoor kunnen de verschillende doelgroepen gericht zoeken in materiaal dat aansluit bij hun werk. Het materiaal is inhoudelijk van goede kwaliteit dat geschikt is voor gebruik in de kerk. Theologisch sluit het aan bij wat kerken in de middenstroom van de gereformeerde traditie leren. Soms komen in filmpjes meningen aan bod die wat minder vaak gehoord worden in deze kerken. Dan is dat vooral bedoeld om in de gemeente het gesprek over dit betreffende onderwerp aan te gaan. Verder tref je in de filmpjes op Opkijken.nl geen grof taalgebruik, geweld, racisme, misbruik, bloot e.d. aan.

Opkijken.nl richt zich daarnaast steeds meer op het gewone kerklid dat de website gebruikt voor zijn/haar eigen geloofsopbouw. Deze mensen kunnen onderwerpen uitdiepen door te zoeken op trefwoord, filmpjes te bekijken en preken te lezen die met een bepaald thema te maken hebben. Ook het lezen van een (dag)boek en/of de bijbel wordt steeds minder vanzelfsprekend. Opkijken.nl biedt zo een alternatief handvat voor persoonlijke (digitale) bijbelstudie en geloofstoerusting aan.